Piekarnia

Pieczywo stworzone z myślą o zdrowiu!
Produkcja metodami tradycyjnymi na zakwasie naturalnym.
Coffee Bean

NALEPSZE ZIARNO

Ziarno pozyskiwane jest od lokalnych rolników a mielone w rodzinnym młynie.
Coffee Bean

nATURALNE SKŁADNIKI

Nie stosujemy konserwantów i spulchniaczy.
Coffee Bean

Tradycyjne metody

Nie używamy kombajnów do pieczywa.

Cechy naszego pieczywa:

– zawiera zakwas naturalny,
– wyrabiane jest metodami naturalnymi,
– zawiera naturalne składniki,
– bez konserwantów,
– bez spulchniaczy
– spełnia wymogi systemu HACCP.

lat doświadczenia

produktów

NASZE WYROBY

są zawsze pachące, świeże i zdrowe!

O NASZEJ PIEKARNI

Produkcję zapoczątkował w 1997 roku w Tuchowie ś.p. Marian Starostka, który przekazał piekarnię i technologię córce Ewie. Kontynuuje ona do dnia dzisiejszego wspaniałe tradycje rodzinne. Większość załogi przeszkolona została jeszcze przez mistrza piekarnictwa Mariana Starostkę. Oferta naszej piekarni została wzbogacona o produkty cukiernicze przez Ewę Więcek.

Najwyższa jakość wyrabianego pieczywa to dla nas priorytet. Na wszystkie ciasta wcześniej stawiana jest rozczyna, tak jak to robiły nasze babcie co wzbogaca smak pieczywa. Pieczywo wyrabiane jest tradycyjnymi metodami na zakwasie naturalnym. Nie używane są kombajny do pieczywa. Natomiast używamy wyłącznie naturalne składniki, bez konserwantów i spulchniaczy. Dzięki temu nasze wyroby są takie smaczne i zdrowe.

Chleb graham i razowy produkowany jest z mąki pełnoziarnistej. Ziarno pozyskiwane jest od lokalnych rolników a mielone w rodzinnym młynie. Chleby mieszane zawierają naturalny zakwas a od niedawna drożdże z drożdżowni z małopolski wzbogacone o witaminę D.

Nasza produkcja spełnia wymogi rygorystycznego systemu HACCP. Dzięki temu nasz klient zyskuje pewność, że spożywana przez niego żywność jest całkowicie bezpieczna.

Dlaczego warto jeść chleb?

Pieczywo jako jeden z podstawowych produktów spożywczych jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, mających znaczny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Zawartość węglowodanów, białek, tłuszczu, substancji mineralnych i witamin ma bezpośredni wpływ na wartość odżywczą i energetyczną pieczywa.

 

Składniki występujące w pieczywie odgrywają ważne role w żywieniu:

Węglowodany (45-70 g/100g pieczywa) stanowią główne źródło energii niezbędnej do przebiegu procesów życiowych, pełnią funkcje zapasowe, transportowe, budulcowe,

Tłuszcze (1-9g/100g pieczywa) dostarczają energię organizmowi (1g tłuszczu = 9 kcal) a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,

Białka (4-10g/100g pieczywa) są podstawowym składnikiem budulcowym tkanek ustrojowych, których nie można zastąpić innymi składnikami odżywczymi (niedobór białka w zależności od wieku powoduje zahamowanie wzrostu, bądź utratę masy ciała i masy mięśniowej),

Witaminy są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu (ich niedobór lub nadmiar mogą prowadzić do wielu chorób i dysfunkcji ustroju),

Błonnik (3-8 g/100g pieczywa) bierze udział w procesach trawiennych, pobudza ruch jelit, obniża zawartość cholesterolu, ma działanie odtruwające, przeciwdziała powstawaniu nowotworów jelita grubego,

Sole mineralne są konieczne do wzrostu ustroju, biorą udział w procesach przemiany materii i jako budulec.